Sådan træner du din hjerne knivskarp

Ligesom du kan træne din krop stærk, kan du også træne din hjerne. Du kan gøre det med små øvelser, den rigtige mad og nye vaner hver dag, og din hjerne vil elske dig for det.

træning af hjerne
Så godt kan andre lide artiklen:
12 votes, average: 3,50 out of 512 votes, average: 3,50 out of 512 votes, average: 3,50 out of 512 votes, average: 3,50 out of 512 votes, average: 3,50 out of 5

Use it or lose it. Når det handler om hjernen, taler videnskaben sit tydelige sprog. Ja, hjernen forfalder, men ved at bruge den bevidst og alsidigt kan du stikke en solid kæp i hjulet på forfaldsmaskineriet. Troels W. Kjær er hjerneforsker, og han mener, at det er vigtigt at huske på, at hjernen kan vokse som en muskel: “Der er områder, der kan blive kraftigere, og der kan dannes tættere forbindelser og nye hjerneceller, hvis vi bruger hjernen alsidigt.”

Prøv noget nyt for din hjerne

Vi bruger hjernen klogt ved at gøre noget, der udfordrer os, og som vi ikke plejer at gøre, forklarer hjerneforsker Troels W. Kjær. “Det kan være alt lige fra at skifte karriere til at begynde at gå til madlavning eller sætte sig ind i reglerne for offside. Tænk ud af boksen, og find dine ‘sorte huller’ i hjernen.” Det kan også være at flytte dit skrivebord, købe ind uden huskeseddel eller falde i snak med en fremmed ved bustoppestedet. Lidt mere avanceret hjernetræning kan være at tage alene på ferie, begynde at strikke, begynde til kampsport, gå i operaen eller lære et nyt sprog. Når vi på den måde giver vores vanedyr af en hjerne noget at arbejde med, vokser den sig stor (eller snarere tyk) og stærk.

En rigtig god dag for din hjerne

Giv dig hjerne en god dag ved at følge vores guide med små øvelser, der sætter din hjerne i gang i løbet af dagen.

Morgen og middag

 • Kl. 7.00 – Godmorgen
  Uret ringer, og du springer udhvilet ud af fjerene, for du gik i seng kl. 23. Din hjerne har brug for syv til syv en halv timers søvn hver nat for at komme sig oven på dagens strabadser og blive klar til en ny dag. Et opsigtsvækkende dansk-ledet studie fra 2013 peger på, at hjernen rengør sig selv, mens vi sover. Urenheder, proteinrester og giftstoffer skylles ud gennem kroppen via lymferne, ned i leveren og til sidst ud med urinen med en særlig væske fra hjerneskallen.
 • 7.30 – En hjernevenlig morgenmad
  Spis en hjernevenlig portion grovvalsede havregryn med mælk og stevia eller en skål fibermysli.
 • 8.30 – En ny rute
  På vej til arbejde kører du med en omvej, du ikke er fortrolig med.
 • 10.00 – Udfordringer til hjernen
  Du tager ordet på et møde og ender med at få en opgave, der er anderledes end dine sædvanlige opgaver.
 • 11.00 – Motion og snacks
  Du er småsulten og har svært ved at koncentrere dig. Efter 10 høje hop på stedet spiser du en avocado. Den indeholder umættet fedt, som giver din hjerne et løft.
 • 12.15 – Frokost for hjernecellerne
  I kantinen vælger du en sildemad til forret og tager flere gange af de fiberholdige og vitaminrige grøntsager. Du snupper også et æble og en banan til senere, så hjernen får en lille dosis mineraler, enzymer, antioxidanter og nogle fibre.

Eftermiddag og aften

Det er blevet sent på dagen, og derfor skal din hjerne have et ekstra kick.

 • 14.30 – Hvilepause
  Du genoplader din hjerne ved at hvile dig i et kvarters tid. Du drikker lidt usødet juice og spiser en håndfuld usaltede mandler og et stykke chokoladekage.
 • 16.30 – Fyraftensøvelser
  Du siger bevidst farvel til den kollega, du altid går fejl af, for at udfordre dig selv. På hjemvejen øver du dig i at parallelparkere bilen foran supermarkedet. Du køber ind efter hukommelsen og tjekker først din indkøbsliste til sidst.
 • 18.30 – Matematik og spurt
  Efter du har spist fuldfed laks til aftensmad, laver du matematiske øvelser såsom hovedregning. Ud på aftenen træner du HIIT (High Intensive Interval Training) ved at spurte op til fjerde sal tre gange med korte hvil imellem. Når du træner dine muskler intensivt, frigives blandt andet et stof, der hedder ‘brain-derived neurotrophic factor’.
 • 23.00 – Godnat og slet Facebook
  Inden du falder i søvn, sletter du Facebook på din smartphone, så du kan øve dig i at huske fødselsdage og begivenheder og måske endda sove bedre.

Forebyg demens

Stimulerer du ikke din hjerne, bliver den træt og ugidelig. Du får sværere ved at huske og lære nye ting, og det kan i sidste ende gå ud over dit humør og selvværd. En svækket hjerne er mere modtagelig for de sygelige forandringer i hjernen, der fører til Alzheimers sygdom og andre demenssygdomme. “Undersøgelser viser, at personer, der har to modersmål, udvikler alzheimer og andre demensformer flere år senere end personer, der kun har ét modersmål. Det skyldes formentlig, at de tosprogede holder hjernen skarp, fordi de skifter mellem to sprog,” fortæller hjerneforsker Troels W. Kjær.  Vil du gerne holde hjernen i topform, er det derfor vigtigt, at du træner den hver dag.

Om eksperten

Troels W. Kjær er hjerneforsker, overlæge på Roskilde Sygehus’ neurologiske afdeling og professor ved Københavns Universitet. Han har skrevet flere bøger om at holde hjernen skarp. Læs mere på hjerneforskertroelskjaer.com

Hvor godt kunne du lide artiklen?
1 Hjerte2 Hjerter3 Hjerter4 Hjerter5 Hjerter (12 votes, average: 3,50 out of 5)
Scroll ned til næste artikel