Dine tarmbakterier gør dig lykkelig

Din tarm er mere end et transportbånd for den mad, du spiser. En sund fordøjelse og og tarmbakterier er nemlig fuldstændig afgørende for, hvordan du har det, og derfor er det vigtigt at lære den at kende.

Kvinde med bar mave - tarmbakterier | SKØN
Så godt kan andre lide artiklen:
3 votes, average: 3,67 out of 53 votes, average: 3,67 out of 53 votes, average: 3,67 out of 53 votes, average: 3,67 out of 53 votes, average: 3,67 out of 5

Tarmen og tarmbakterier er dine bedste venner, og det er ikke ligegyldig hvordan du behandler dem. Vi har talt med Professor Oluf Borbye Pedersen, for at blive klogere på hvordan vi kan blive sundere gennem vores tarme.

Tarmen er din energimotor som giver glæde

På travle arbejdsdage, hvor opgaverne hober sig op omkring dig, glemmer du hurtigt at lytte til din krops signaler. Tiden løber, og hvad der skulle have været et varieret måltid, bliver i stedet til en kop to-go-kaffe, to Snickers og en wienerbasse.

Når du endelig falder fladt om på ryggen i sofaen om aftenen, brokker din mave sig, og du føler dig oppustet som en luftballon. Selv om du ikke skænker dine tarme en eneste tanke, før de vrider sig i smerte, er din tarm mere end bare en affaldsstation for den mad, du spiser. Du gør faktisk din krop en kæmpe bjørnetjeneste, når du prioriterer arbejde og pligter over sund kost, motion og ja, de daglige toiletbesøg. Tarmen har nemlig stor betydning for dit helbred.

“Tarmen er din energimotor. Det er også den der giver dig livsglæde. Du kan sammenligne tarmen med en bilmotor. Det er her, energien skabes ud fra den mad og de drikke, du indtager. Men det er ikke lige meget, hvilket brændstof du kommer i din energitank,” forklarer Oluf Borbye Pedersen, professor og forskningsleder på Novo Nordisk Foundation Center for Basic Metabolic Research ved Københavns Universitet.

Dine tarmbakterier sender dig små lykkepiller

Forstil dig, at du kigger op en frostklar januar-nat. Stjerner på nattehimlen giver dig en god idé om, hvor mange tarmbakterier, der lever og arbejder i din krop.
“I hele tarmkanalen har du cirka 50 billioner (50 efterfulgt af 12 nuller) fordelt i 1.200 bakteriearter. Bakterierne fordøjer kostfibre, vi ikke selv kan nedbryde, men de gør det ikke for dine blå øjnes skyld. Bakterierne danner så meget energi, at det giver et overskud, som gavner dig rigtig meget,” forklarer Oluf Borbye Pedersen.

Langt de fleste tarmbakterier er gode for dig og hjælper din krop på vej. Du ville for eksempel ikke kunne føle dig lykkelig uden de lykkestoffer, som bakterierne sender op til din hjerne som små lykkepiller.

Du ville ikke kunne føle dig lykkelig uden de lykkestoffer, som tarmbakterierne sender op til din hjerne

En studielejlighed med tarme

I alt strækker tarmen sig seks til syv meter på et voksent menneske, og fordi dine tarme slynger sig i masser af folder, har tarmen et samlet areal på størrelse med en studenterlejlighed, nemlig 32 kvadratmeter. Din tarm er en galakse af liv, og du er faktisk i stærkt undertal over for bakterierne, da bakteriecellerne udgør 90 procent af alle cellerne i din krop.

Usund mad ødelægger din tarms økosystem

Hvis du nogensinde har prøvet at dykke ved et af verdens undersøiske rev, har du måske lagt mærke til, hvordan alt fra fisk, havplanter, koraller og havskildpadder lever sammen i et harmonisk økosystem. Men på samme måde som ubalancen i havtemperaturen giver problemer for livet i koralrevet, kan usund mad og dårlige vaner forstyrre din tarms økosystem og de bakterier, som bor der.

Vidste du, at …
din mave ikke nødvendigvis rumler, fordi den er sulten? Når maven siger lyde, kan det tværtimod være et tegn på, at din fordøjelse arbejder.

“Hvis du spiser usundt i længere perioder, det vil sige meget fedtholdig mad, rødt kød, sukkerholdig mad, slik eller en type mad, der kun indeholder få grøntsager, fremmer du nogle bakteriearter, som giver ubalance i tarmen og resten af kroppen. En sund tarm er fuldstændig afhængig af, at du giver den det rigtige brændstof. Rigtig brændstof er madvarer som eksempelvis fjerkræ, fisk, nødder og mandler. Du styrker antallet af sundhedsfremmende tarmbakterierne, især når du fodrer dem med grøntsager, og det styrker dit helbred,” forklarer Oluf Borbye Pedersen.

Sunde tarme får dig til at spise sundere

Selv om tarmbakterierne er vigtige arbejdere for din sundhed i kroppens store kemifabrik, tarmen, er det stadig et mysterium, hvor meget tarmsystemet egentlig styrer din biologi og endda din personlighed.

“Der forskes meget i, hvem der bestemmer dine madvaner. Er det dig eller dine tarmbakterier? Vores hypotese er, at det slet ikke er dig, men dine tarmbakterier. Så når først du har vænnet din tarmflora til at spise grønt, vil de automatisk påvirke din hjerne til at spise flere grøntsager for at overleve. Det er virkelig et scoop for dig, hvis det sker, for de grønt-elskende bakterier forebygger sygdomme i din krop. Det er en hypotese, men meget tankevækkende,” fortæller forskningslederen.

Husk!
Du bør drikke minimum to liter vand om dagen, og hold dig ikke tilbage fra toiletbesøg, da mangel på begge kan give ubehagelig forstoppelse.

Derfor kan du ikke detoxe tarmen

Før du kaster dig ud i en vandkur eller får en tarmskyldning, bør du lige læse med her, hvorfor det er en rigtig dårlig ide.

  1. Juicekure, vandkure og andre udrensningskure lover at detoxe din krop, men din krop er ekspert i at udrense affaldsstoffer gennem din lever og dine nyrer helt af sig selv. I sidste ende vil din krop altså udskille det, den ikke har brug for, ved at sende affaldsstofferne videre ud af tarmsystemet.
  2. Du skyller vigtige vitaminer, mineraler og salte ud af kroppen, hvis du drikker op imod fem liter vand om dagen, som nogle detox-kure anbefaler. Tarmskylning kan også forstyrre din tarmflora og svække de gode bakteriers evne til at kæmpe mod sygdomme.
  3. Kosttilskud kan være nødvendigt, især D-vitamin, som vi især har mangel på i vintermørket. Men de fleste vitaminer er du sikret gennem din kost, og derfor kan store mængder af vitaminer i kosttilskudskure forgifte din krop i stedet for at gavne den.
Hvor godt kunne du lide artiklen?
1 Hjerte2 Hjerter3 Hjerter4 Hjerter5 Hjerter (3 votes, average: 3,67 out of 5)
Scroll ned til næste artikel