Få sund sommerglød – helt uden sol!

Selvbruner og bronzer er den sikreste vej til en sund og strålende sommerhud. SKØNs makeupartist, Nicci Welsh, styrer dig uden om de klassiske fejl (og orange plamager) med en håndfuld simple tips og tricks.

Sommer brun kvinde med selvbruner
Så godt kan andre lide artiklen:
3 votes, average: 1,00 out of 53 votes, average: 1,00 out of 53 votes, average: 1,00 out of 53 votes, average: 1,00 out of 53 votes, average: 1,00 out of 5

Selvbruner er den sikre vej til at få sommerglød i starten af sommeren, og der er sket meget med produkterne de sidste par år. Det er dog stadig vigtig, at du følger nogle enkle råd, for at få et flot og naturligt resultat.

Selvbruner på kroppen

Inden du går i gang

Selvbruner er et fantastisk middel til at opnå en flot sommerglød, men hvis din hud er tør og trist til at starte med, er det nærmest umuligt at få et flot og vellykket resultat. Selvbruneren vil simpelthen ikke kunne lægge sig pænt og ensartet på hudens overflade, og derfor er det helt essentielt, at du klargør huden med to enkle trin, inden du påfører en eneste dråbe selvbruner.

Skrub af

Det er et must at eksfoliere huden først, da skrubben fjerner alle døde hudceller og tør hud, der kan være med til, at selvbruneren sætter sig i striber. Du skal særligt være opmærksom på områder, hvor du er ekstra tør, som knæ, ankler, fødder og albuer, da det oftest er her, selvbruneren kan samle sig og lave plamager. Vælg en skrub, der passer til din hudtype, da det kan være med til at give et endnu pænere resultat.

Tip! Du kan i princippet godt anvende en selvbruner til kroppen i ansigtet, men en selvbruner lavet til ansigtet er ofte mere fugtgivende og skabt til den mere tynde og dermed sarte hud i ansigtet og på halsen.

Giv huden fugt

Ved at påføre en god creme eller lotion over hele kroppen, efter du har eksfolieret, “mætter” du huden med fugt i stedet for selvbruneren. Uden en god creme eller lotion vil din hud suge selvbruneren til sig mere nogle steder end andre, og du vil også her kunne se en forskel i farven. Ligesom med valg af skrub er det essentielt, at du går efter et produkt, der opfylder din huds behov bedst muligt.

Tip! Hvis det er første gang, du giver dig i kast med selvbruner, kan du med fordel starte med en bodylotion, som giver gradvis farve. De er meget nemmere at kontrollere og giver et pænt og naturligt resultat.

Sådan bruger du din selvbruner

Der er stor forskel på at have en smuk sommerglød og et underligt orange skær. De fleste har prøvet, at sidstnævnte blev det endelige resultat, men med den rette selvbruner og nogle enkle fif vil det ikke ske igen.

Det skal du gøre:

 •  Påfør selvbruneren i mange fine tynde lag af flere omgange i stedet for ét tykt lag. Tålmodighed er en dyd, når du arbejder med selvbruner.
 • Vælg et produkt, der passer til din hudtone. Selvbrunere og cremer med farve i er oftest inddelt i farvekategorierne lys, medium og mørk.
  Hvis du er meget lys i huden, er det vigtigt, at du går efter et produkt, der er lavet til lys hud, da den mørke vil give et orange skær med det samme.
 • Hvis du bruger en mousse eller creme, så anvend en påføringshandske, da du på den måde opnår et pænere resultat, samtidig med at du undgår orange håndflader og håndled.
 • Start nedefra, og arbejd dig op! Ved at starte med fødder og ben undgår du mærkelige mærker, når du bukker dig ned.
 • Lad selvbruneren trænge ordentlig ind i cirka 10 minutter, før du tager tøj på. Hvis du hopper i tøjet med det samme, kan det være med til at lave unødvendige striber.
 • Alle opgaver, der indebærer kontakt med vand, er en dårlig idé, da det også kan være med til at skabe pletter og striber. Vent cirka en time, efter du har påført produktet, med at lave alt for mange ting. Se det som en fritime, hvor du er nødsaget til at læse en god bog, eller se din yndlingsserie.
 • Husk at vaske hænder efter du har brugt selvbruner, så undgår du mørke håndflader.

Tip! Bevar farven i længst tid ved at give kroppen masser af fugtpleje hver dag.

Skøn glød i ansigtet

Det er ikke kun kroppen, der skal forkæles med en skøn glød, også dit ansigt skal stråle af sundhed og velvære. Du kan naturligvis vælge en selvbruner til ansigtshuden, men du kan også få et superflot resultat ved at bruge en bronzer. Lægger du den de rigtige steder i ansigtet, kan du snyde dig til en glød, de fleste har efter en uge sydpå.

 • Hvis du synes, det er nødvendigt, kan du påføre en let foundation eller en farvet dagcreme over hele ansigtet først.
 • Vælg en bronzer, der ikke er alt for mørk i forhold til din hud, da det skal se naturligt ud.
 • Påfør bronzeren langs kindbenet, tindingerne, næsen, kæbebenet, hagen og en smule på halsen med en mellemstor, fluffy pensel. Det er på disse områder, at solen naturligt ville ramme ansigtet, og det giver derfor et fejlfrit resultat.

Sådan gør du, hvis det går galt

Står du pludselig med  charmerende plamager eller et stribet resultat, skal du ikke fortvivle. Farven er ikke permanent og fordi farven ligger uden på huden kan gøre sådan her, for at mindste striber og plamager:

 • Skrub huden, for at noget af farven går af. Du kan bruge skrubbecreme eller en vaskeklud, og så er det bare ind under bruseren, gør huden våd og skrubbe løs
 • Smør dig godt ind i  creme, så huden er godt mættet med fugt
 • Hæld lidt selvbruner i din creme, og smør dig ind igen, for på den måde at udligne mørke plamager eller andre overgange, der hvor farven blev meget kraftig.
Hvor godt kunne du lide artiklen?
1 Hjerte2 Hjerter3 Hjerter4 Hjerter5 Hjerter (3 votes, average: 1,00 out of 5)
Scroll ned til næste artikel