Peptider: Holder huden ung

Hvis du har læst om foryngende hudpleje, er du sandsynligvis stødt på peptider, for de blevet vældigt populære. Men hvad er peptider egentlig for en størrelse, og hvilken forskel kan de gøre for din hud? Få nogle af svarene her.

peptider
Så godt kan andre lide artiklen:
6 votes, average: 4,67 out of 56 votes, average: 4,67 out of 56 votes, average: 4,67 out of 56 votes, average: 4,67 out of 56 votes, average: 4,67 out of 5

Peptider er her, der og allevegne i verden af foryngende hudpleje. Og det kan man skam godt forstå, for uden dem er din hud langt mindre modstandsdygtig, hvilket kan føre til tab af fasthed og til flere synlige ældningstegn. Men hvad er peptider egentlig?

Hvad er peptider?

Tager vi kemibrillerne på, er peptider korte kæder af aminosyrer, der fungerer som byggesten for alle proteiner – heriblandt elastin, keratin og kollagen. De er fundamentet for din hud og ansvarlig for hudens elasticitet og styrke. Kollagen udgør faktisk 80 procent af dermis – også kaldet læderhuden og det lag lige under hudoverfladen. Når vi er unge, producerer kroppen masser af ny kollagen, men allerede når vi fylder 20 år, begynder kroppen at producere mindre. Når vi rammer omtrent de 40 år, stopper produktionen af kollagen faktisk desværre helt. Surt show – især fordi den mængde af kollagen, vi har tilbage gradvist begynder at blive nedbrudt, efter vi har rundet de 40 år.

De vigtige budbringere

Nedbrydningen af kollagen sker således, om vi vil det eller ej og er en helt naturlig konsekvens af at blive ældre. Men der er også visse udefrakommende faktorer, der spiller ind, og som sætter fut under nedbrydningen. Som altid, er uv-stråling og rygning de store syndere, men hvor meget du får af de to ting, er du heldigvis selv herre over langt hen ad vejen. Du er også selv i kontrol over dine hudplejerutiner, og skal du booste hudens produktion af kollagen. Der er her hudpleje med peptider netop bør gøre sin entré. Påfører du peptider i form af et serum, en natcreme eller hvad du nu har i dit arsenal, så viser det sig nemlig, at mange peptider er små nok til at kunne trænge dybt ned i hudens lag. Og dybt i disse lag kan peptiderne virke som vigtige budbringere, der fortæller kroppen, at den skal ʻbygge’ kollagen.

5 gode med peptider:

Syntetisk virker bedst

Der findes naturligvis flere forskellige former for peptider, for ud over signalpeptider, der booster kollagenvæksten, har vi også transportpeptider, der hjælper andre aktive ingredienser med at trænge dybere ned i huden. Og så er der neuropeptiderne, som får musklerne til at slappe lidt af – ikke på Botox-niveau dog. Peptider kan være fra en naturlig kilde eller lavet syntetisk – sidstnævnte regnes for at være de mest stabile, og her er nogle af de mest veldokumenterede Matrixyl 3000, argireline og kobber-peptider. Men husk, at peptider kun er en lille del af puslespillet. Ingen ingredienser kan stå alene, og derfor giver peptider de bedste resultater, når de får lov at samarbejde med SPF, antioxidanter og andre hudreparerende og fugtgivende ingredienser. Huden elsker en god cocktail!

Hvor godt kunne du lide artiklen?
1 Hjerte2 Hjerter3 Hjerter4 Hjerter5 Hjerter (6 votes, average: 4,67 out of 5)
Scroll ned til næste artikel