Når duften driller huden

Verden er fuld af dejlige dufte, og vi udsætter os selv for parfumestoffer døgnet rundt. Det betyder en øget risiko for parfumeallergi, men lytter du til eksperternes råd og nyder parfume med sund fornuft, kan du sagtens få en velduftende hverdag.

kvinde dufter til parfume - parfumeallergi | SKØN
Så godt kan andre lide artiklen:
4 votes, average: 4,75 out of 54 votes, average: 4,75 out of 54 votes, average: 4,75 out of 54 votes, average: 4,75 out of 54 votes, average: 4,75 out of 5

Parfumeallergi kan ramme os alle. For vi er i berøring med parfumestoffer  hver eneste dag. De findes i vores deodoranter, cremer, makeup, vaskemidler, rengøring og sågar også i bind og i vådservietter. Og så dufter de jo dejligt – især når de optræder som flydende følelser hældt på smukke flakoner, og som vi indhyller os i for at føle os skønne og tiltrækkende.

200.000 danskere er ramt

Desværre kan parfume også skabe alvorlig ravage på huden i form af kontaktallergi, som er et problem godt og vel 200.000 danskere genkender, for så mange døjer med parfumeallergi i dag. Og faktisk er det antal voksende, og ingen kan vide sig sikre, siger Rikke Bille, som er chef for allergimærket Den Blå Krans.
“Alle kan udvikle parfumeallergi, da allergien kan komme, hvis du bruger produkter med parfume. Der er dog flest kvinder med parfumeallergi, men de seneste år er der set en stigning både hos mænd, unge og børn,” fortæller hun.

Der er flest kvinder med parfumeallergi, men de seneste år er der set en stigning både hos mænd, unge og børn

Parfumeallergi er en følgesvend for livet

Parfumeallergi er blevet en af de mest almindelige former for kontaktallergi, og er du så uheldig at udvikle allergi, får du typisk udslæt og eksem på huden med rødme, kløe og blærer de steder, hvor du har været i kontakt med parfumerede produkter. Og har du først fået konstateret parfumeallergi, er der ingen vej tilbage, siger Rikke Bille.
“Parfumeallergi og anden kontaktallergi er en følgesvend for livet. Men du kan undgå symptomer (eksem) ved at undgå det, du ikke tåler. Derfor bør du kende de produkter, du bruger, og vide, om de indeholder parfume. Gør de det, bør du skifte ud med en parfumefri variant,” foreslår Rikke Bille.

Overvej konsekvenserne

Skulle du alligevel trodse din allergi, fordi du ønsker at dufte en dag, er eksem ifølge Rikke Bille jo heldigvis ikke direkte farligt, men det har nogle konsekvenser og risici, du virkelig skal overveje.
“Hvis du har parfumeallergi og ofte bruger parfumerede produkter, kan du risikere, at din eksem bliver kronisk, og du ikke kan slippe af med eksemen igen,” advarer hun. Der er dog også en mere hudvenlig genvej til en velduftende hverdag, for du kan nøjes med at sprøjte parfume på tøjet eller i dit hår for på den måde at undgå hudkontakten, anbefaler hun.

Tip! Elsker du parfume, men vil du gerne minimere risikoen for parfumeallergi, så spray det på tøjet eller i håret, og nøjes med at nyde den på huden ved særlige lejligheder.

Nogle produkter er værre end andre

Tricket med at sprøjte parfume på tøjet og i håret er også et godt råd til de 96 procent af befolkningen, som ikke er ramt af parfumeallergi. Og er du typen, som gerne vil gå med livrem og seler og gerne vil gøre endnu mere for at minimere risikoen for at udvikle parfumeallergi, er der klart et par gode forholdsregler, du også kan tage, mener Rikke Bille.
“Produkter, der har hudkontakt igennem længere tid, såsom cremer og deodoranter, er der større risiko ved end produkter, der hurtigt skylles af igen som for eksempel shampoo og sæbe. Desuden er der større risiko ved produkter, som du bruger på særligt følsomme steder. For eksempel er armhuler et sted, man ofte ser eksem,” forklarer hun.

6 skønne uden parfume

Parfum, fragrance, aroma

Det vil sige, at der altså er nogle produkter, som er mere problematiske end andre, når det gælder parfumeallergi, men der er også forskel på, hvor potente parfumestoffer er. Desværre er sidstnævnte ikke særlig gennemskueligt for forbrugerne at regne ud, for ifølge Rikke Bille kan du ikke altid se på et produkt, hvilket parfumestof det indeholder, for er der parfume i et produkt, skal producenten blot angive det med ordet “parfum”, “fragrance” eller “aroma”, påpeger hun.

Vidste du, at …der findes over 3.000 parfumestoffer? Og du kan sagtens “blot” være allergisk over for nogle af dem!

De 26 parfumestoffer

Men når det kommer til de mest problematiske parfumestoffer, som mange mennesker udvikler allergi overfor, får forbrugerne heldigvis en hjælpende hånd, da disse 26 parfumestoffer nemlig skal deklareres med navn i EU. Mange hudplejeproducenter tager den heldigvis også skridtet videre ved at gå en stor bue uden om dem. Det er Matas et rigtig godt eksempel på, for ingen af deres produkter indeholder de 26 mest allergifremkaldende parfumestoffer. Og de har helt fravalgt æteriske olier.

Grønne produkter og æteriske olier er ingen garanti

At æteriske olier også kan drille huden, kommer ifølge Rikke Bille faktisk som en overraskelse for rigtig mange – eller det sige, mange bliver forbavsede over at høre, at økologisk hudpleje, som netop kan indeholde æteriske olier, ikke er en garanti for at undgå parfumeallergi.
“Økologisk hudpleje og kosmetik kan også indeholde parfume. Æteriske olier er olier, der dufter, og det gør de, fordi der er parfume i. Parfumestoffer i naturen er lige så allergifremkaldende som de parfumestoffer, der fremstilles syntetisk. Faktisk er nogle af de parfumestoffer, der findes i naturen, blandt de mest allergifremkaldende,” afslører hun.

Ingen grund til parfume-panik

Der er ingen tvivl om, at parfumeallergi er en god ting at være opmærksom på, men hører du til de 96 procent af befolkningen, som ikke er allergikere, er der dog ingen grund til at gå i parfume-panik. Du kan tage dine forholdsregler, som dem Rikke Bille og andre eksperter anbefaler, og så har du muligheden for at vælge parfume til og fra i din hverdag. Vælger du parfume til, skal du desuden vide, at mange producenter i EU tager et bevidst valg om den parfume, de trods alt vælger, ved at undgå de 26 mest allergifremkaldende parfumer. Og hører du til den uheldige gruppe, som har eller får parfumeallergi, findes der heldigvis et hav af lækre, parfumefri produkter på hylderne.

Desuden behøver en parfumeallergi heller ikke at betyde, at det nu er slut med at dufte dejligt for altid – du kan nemlig godt være allergisk over for blot ét parfumestof og stadigvæk nyde alle de andre uden problemer

Sådan undgår du parfume

  • Gør det nemt for dig selv ved at vælge produkter, der bærer allergimærket Den Blå Krans. Den Blå Krans tillader ikke brug af parfume.
  • Gå efter produkter, som skriver de er parfumefri. De må ifølge lovgivningen ikke indeholde ingredienser, der har parfume i.
  • Brug en af de tre apps. ‘Kemiluppen’, ‘Kemilex’ eller ‘Allergy App’ til at tjekke dine plejeprodukter for parfume og anden unødvendig kemi.
  • Hold øje med, om produktet indeholder et eller flere af de 26 deklarationspligtige parfumestoffer på EU’s liste over problematiske parfumestoffer som limonene og linalool. Se hele listen på taenk.dk. Alle Matas egne produkter er fri for disse 26 parfumestoffer

Husk! Har du en mistanke om, at du har udviklet parfumeallergi, skal du søge læge og få lavet en såkaldt lappetest, som kan påvise, hvilke stoffer du er allergisk over for.

MCS -Duftallergi

MCS er faktisk ikke en duftallergi, alligevel bliver der ofte refereret til det som sådan. MCS står for Multiple Chemical Sensitivity –  på dansk kalder det for duft- og kemikalieoverfølsomhed. Man ved meget lidt om sygdommen og forsker i det. Men symptomerne på MCS er hovedpine, svimmelhed eller ør i hovedet, og vejrtrækningsproblemer. Symptomerne opstår  når “MCS’eren” bliver udsat for f.eks parfume, røg eller lign. Det er meget ubehagelig, så tænk på, hvis du elsker dufte, at alt for meget duft kan være meget ubehageligt for nogen.

Hvor godt kunne du lide artiklen?
1 Hjerte2 Hjerter3 Hjerter4 Hjerter5 Hjerter (4 votes, average: 4,75 out of 5)
Scroll ned til næste artikel