Mascara alt hvad du skal vide

Mange kvinder vil nødigt undvære mascara, og det populære værktøj til vipperne gør da også en stor forskel for dine øjne og makeup. Men hvilken skal du vælge til netop dine vipper, og hvad er vigtigt at vide? Nicci Welsh guider dig.

mascara til alle typer af vipper
Så godt kan andre lide artiklen:
40 votes, average: 4,23 out of 540 votes, average: 4,23 out of 540 votes, average: 4,23 out of 540 votes, average: 4,23 out of 540 votes, average: 4,23 out of 5

Mascara er ikke bare mascara, og du sværger måske allerede til en favorit. Men er du en af dem, som shopper lidt rundt og stadig leder efter den bedste, så læs med her.

Sådan vælger du den rette mascara

Der findes et hav af forskellige typer mascaraer, og derfor kan det også være lidt af en jungle at finde rundt i. Start med at analysere, hvilken type vipper du har, og hvad dit behov er: Er de spinkle og savner volumen? Er de korte og savner længde? Eller søger du egentlig blot lidt definition? De fleste mascaraer er formuleret til at kunne opfylde flere behov samtidig, og der er derfor rigtig god mulighed for at opnå dine drømmevipper.

Hvilken mascarabørste skal jeg bruge?

Børsten er oftest skabt ud fra det behov, mascaraen skal opfylde, og så den arbejder bedst sammen med mascaraens formel. Men hvilken børste, du skal vælge, handler også om, hvordan du bedst kan lide at arbejde med din mascara, og om formen og størrelsen på dine øjne. Har du små øjne, kan det være nemmest at arbejde med en lille børste, og har du meget lige vipper, kan det være en hjælp at søge en børste som buer.

Psst! Hvor en traditionel børste lavet på nylonhår er god til at give vipperne masser af produkt på, kan en gummibørste vær fin, hvis du ønsker mere adskilte vipper.

Mascara børstehoveder

Skal din mascara være vandfast eller ej?

En vandfast mascara er ikke blot det åbenlyse valg til strandturen eller poolfesten, men kan også være en mere sikker løsning i fugtigt vejr, eller hvis du har meget fedtet hud omkring øjnene, som kan få din mascara til at udtvære. Dog er en vandfast mascara også sværere at fjerne og kan derfor være lidt hårdere for dine vipper i længden end en normal mascara. Derfor er det sundest for dine vipper kun at bruge vandfast mascara, når og hvis det er nødvendigt.

Mascara til dig med korte vipper

Frygt ej – der er hjælp at hente! Med en god teknik og det rigtige produkt kan du sagtens snyde dig til lange vipper. Har du korte vipper, er det først og fremmest vigtigt at se efter en mascara med en smal børste, da du har mindre “plads” at arbejde på. Når du påfører produktet, skal du sørge for at føre børsten helt ind til roden. Et godt tip er at bruge en primer, før du påfører mascara, eller at bruge en mascara med fibre. Når dine vipper har fået første lag, lægger du andet lag ved at fokusere produktet på det yderste af dine vipper.

Vi anbefaler

Til dig med lige vipper

Er dine vipper meget lige, oplever du sikkert også, at de meget gerne vil forblive lige, selv når du har brugt en vippebukker. Bukkeren er dog alligevel et vigtigt første trin. Investér i en god en af slagsen, og buk dem i 30 sekunder. Gå også efter en mascara med en buet børste, og kig ned i et spejl, når du påfører den. Det giver dig mere “plads” til at få dem til at bue, mens du påfører produktet. Undlad at påføre mascara oven på vipperne, da dette blot vil gøre dem tunge og få dem til at tabe form.

clinique mascara
Clinique High Impact™ Curling Mascara, 195 kr. Fås på matas.dk

Til dig med fine vipper

Hvis dine vipper er fine og smalle, er kombinationen af en primer og fibre fantastisk. Det vil gøre det nemmere at skabe illusionen af, at dine vipper er mere fyldige, så længe du lader de forskellige lag tørre undervejs. Mange mascaraer til formålet har en primer i den ene ende, som er skabt til at fungere godt sammen med selve mascaraen, så du undgår, at de blot klumper sammen. Tålmodighed er nøgleordet for netop at undgå klumper i sit forsøg på at opbygge volumen.

Vi anbefaler

Til dig med lyse vipper

Har du lyse vipper, er det for nogle vigtigt at vælge en mascara, som er ekstra sort. For andre betyder det tværtimod, at en sort mascara kan virke for hård, da lyse vipper i mange tilfælde også betyder, at bryn, hud og hår er lyst. I disse tilfælde kan en brun mascara være et godt bud i stedet, hvis udgangspunktet er at få vipperne til at se naturlige ud. I sidste ende er det en smagssag, og der findes heldigvis en bred vifte af mascaraer, som enten er ekstra sorte eller i lysere toner. Er du til “rigtige” farver, kan det ligeledes pifte hverdagsmakeuppen op med eksempelvis en lilla eller blå.

Vi anbefaler

Sådan påfører og fjerner du din mascara

  • Påfør ikke alle dine lag lige efter hinanden – det får hurtigt dine vipper til at klumpe sammen. Lad i stedet hvert lag tørre, før du påfører det næste.
  • Om der skal mascara på de nederste vipper eller ej, er en smagssag. Vender dine øjne lidt nedad, kan du med fordel springe mascara på de nederste vipper over, hvis du vil understrege et mere løftet look.
  • Har du meget lyse vipper, vil mascara på de nederste vipper være en god idé. Det ser mest naturligt ud, og så undgår du for stor farveforskel.
  • Kig nedad i et spejl, når du påfører mascara. På den måde har du mere “plads” at arbejde på uden at ramme dit øjenlåg.
  • Om du skal bruge primer først, afhænger af behov. En primer kan give længere holdbarhed, pleje og mere volumen. Men mange mascaraer er dog også formuleret til at opfylde flere af disse behov samtidig.
  • Vær grundig, men også nænsom og tålmodig, når du fjerner mascara. Gnubber du for hårdt, går det ud over vipper og de sarte øjenomgivelser. Lad i stedet makeupfjerneren sidde lidt, så den kan opløse mascaraen, inden du forsigtigt fjerner den med vatrondel i hårenes groretning.

Vi anbefaler

Typiske fejl – og sådan undgår du dem

  • Du må ikke “pumpe” din mascara op og ned i tuben. Du risikerer, at der kommer luft ind, som udtørrer din mascara hurtigere.
  • Får du mascara på øjenlåget, så lad det tørre, inden du fjerner det med en fugtig vatpind. Det er meget nemmere, og du undgår at ødelægge resten af din makeup.
  • Buk ikke dine vipper, efter du har påført mascara. Fordi mascaraen har gjort dem stivere, risikerer du nemlig at knække dem.
  • Skift din mascara ud cirka hver tredje måned, så du opretholder en god øjenhygiejne.
Hvor godt kunne du lide artiklen?
1 Hjerte2 Hjerter3 Hjerter4 Hjerter5 Hjerter (40 votes, average: 4,23 out of 5)
Scroll ned til næste artikel