9 ting, du kan gøre i stedet for at løbe

Du ser løbere overalt og ville i teorien gerne selv hoppe i løbeskoene, men i bund og grund keder du dig for meget på løbestien. Se her, hvordan du kan lade være og alligevel få alle fordelene ved en løbetur.

Kvinde med kop slapper af i stedet for at løbe | SKØN
Så godt kan andre lide artiklen:
5 votes, average: 3,40 out of 55 votes, average: 3,40 out of 55 votes, average: 3,40 out of 55 votes, average: 3,40 out of 55 votes, average: 3,40 out of 5

Glem alt om dårlig samvittighed, bare fordi du ikke sprinter afsted på veje og stier med musik i ørene og pulsen oppe. At løbe er ikke for alle, og det er heller ikke den eneste måde du kan holde din krop sund og stærk.

 1. Gå en tur

  Selvfølgelig forbrænder du ikke lige så mange kalorier, når du går, som når du løber. Men hvis du forlænger gåturen og eventuelt traver i skoven, hvor det går op og ned ad bakke, er du tæt på at opnå de samme sundhedsfordele som ved løb. De fleste mennesker nyder at gå og kan gå i timevis uden problemer, og derfor er gang meget lettere at motivere folk til end løb, mener trænings- og kostekspert Martin Kreutzer fra Running26.

 2. Dyrk yoga

  Tag høretelefonerne af, lad løbeskoene stå, og gå til yoga. Mange løbere keder sig så meget hvert eneste øjeblik af deres løbekilometer, at de er nødt til at stoppe musik i ørerne eller lytte til deres yndlingsprogram for at komme igennem turen. Og hvorfor dog egentlig bruge tid på noget, du ikke gider? Lad musikken blive hjemme, og tag en yogatime i stedet for eksempel vinyasa- eller power-yoga, hvor tempoet er lidt højere.

 3. Spis antiinflammatorisk

  Motion i moderate mængder er kendt for at styrke immunforsvaret, men i virkeligheden kan du forebygge smågener langt bedre ved at spise antiinflammatorisk end ved at løbe. Gå efter grove grøntsager som kål og rodfrugter, sunde fedtkilder som fisk, avocado, nødder og koldpresset oliven- og hørfrøolie, og spis helst vildt eller økologisk kød fra dyr, der har gået på græs. Og suppler med ingefær, gurkemeje og hvidløg, der virker antiinflammatorisk og betændelseshæmmende.

 4. Sørg for alenetid

  Løbere siger det sjældent højt, men en oplagt grund til at løbe en tur er, at man får tid for sig selv. Det er på en eller anden måde lettere at sige, “jeg løber lige en tur,” hvis man er træt af familien eller kæresten, end den ærlige variant, “jeg snupper lige 30 minutters timeout fra jer, inden jeg eksploderer.” Løbeturen er en måde at få et pusterum på, men du kan også smutte ned og tage en kold forårsdukkert eller gå en tur, hvis du har brug for plads.

 5. Skip de tomme kalorier

  Vægttab står ofte øverst på motivationslisten, når det gælder løb, fordi løb ganske rigtigt er effektivt og nemt. Du forbrænder cirka 300 kalorier på en 30-minutters løbetur. Men ak og ve, her gælder det ifølge Martin Kreutzer om at huske på, at der også er 300 kalorier i en pose lakridser, som du kan sluge på fem minutter i en stresset stund på kontoret eller i en halv avocado. Efter Kreutzers mening bør du hellere bruge kræfter på at spise færre kalorier end på at motionere, hvis det er vægttab, du er ude efter: “Du kommer meget lettere i mål ved at skrue på kalorierne, så start med at droppe de tomme kalorier, så de ikke fylder, og skær ned på portionerne.”

 6. Stress ned med mindfulness

  Måske løber du – eller måske føler du, at du burde løbe – for at få styr på stressen i dit liv. Men selv om løb har vist sig at være effektivt i små portioner, er det langtfra den bedste antistress-kur. Du kan opnå samme virkning med fem til ti minutters mindfulness som på en lang løbetur. Prøv for eksempel en klassisk helkropsvisualisering, hvor du spænder af i alle muskler, og mærk kroppen “grounde”.

 7. Tag trapperne

  Hvis du ikke gider løbe, så lov dig selv at tage trapperne i stedet for elevatoren fra i dag af. Fem til ti minutter på trapper er bedre end ingenting, og vil du bruge trapperne til at komme i form, skal du sætte cirka 20 minutter af tre-fire gange om ugen. Op med pulsen. Alle former for kredsløbstræning, også kondicykel eller 20 minutter i svømmebassin, er effektivt, men at tage trapperne er det nemmeste, fordi det kan blive en del af de daglige rutiner.

 8. Kom ud i naturen

  Løb bliver ofte kaldt for en naturlig lykkepille, men det er mindst lige så effektivt at gå, fastslår læge Jerk W. Langer – især hvis du spadserer i naturen. Han henviser til en række nye forsøg, som peger på, at en times gåtur løfter humøret og forebygger depression hos forsøgspersoner. Man delte testpersonerne i to grupper: Den ene gruppe gik deres daglige tur i grønne omgivelser i den nærliggende park, mens den anden gruppe spadserede rundt i byen. Begge grupper viste tegn på humørløft, men det positive resultat var dog klart størst hos den gruppe, der kombinerede gang med naturoplevelser. Altså: Gå tur i natur.

 9. Lav squats

  Lav tre sæt a 10 squats hjemme på stuegulvet i stedet for at løbe en tur, så har du styrket dine knogler og forebygget knogleskørhed. Squats og anden styrketræning virker ved at øge presset på skelettet, så kroppens produktion af osteofytter (knogleceller) øges. Du kan også sjippe. Sjipning udsætter ligesom løb kroppen for såkaldte mikrovibrationer, og det er dem, der får skelettet til at stive sig af og blive stærkere, så du undgår knogleskørhed. Fem minutters sjipning svarer til en løbetur på to-tre kilometer.

Hvor godt kunne du lide artiklen?
1 Hjerte2 Hjerter3 Hjerter4 Hjerter5 Hjerter (5 votes, average: 3,40 out of 5)
Scroll ned til næste artikel