Da der kom slik i din parfume

Den første gourmandduft slog igennem i 1992, og siden er der blevet lanceret en lind strøm af de søde parfumer, der dufter af slik, karamel, chokolade og andre syndige søde sager. Dyk med ned i slikduftenes søde historie.

Angel muse fra 2016 er en gourmandduft
Så godt kan andre lide artiklen:
1 vote, average: 5,00 out of 51 vote, average: 5,00 out of 51 vote, average: 5,00 out of 51 vote, average: 5,00 out of 51 vote, average: 5,00 out of 5

Gourmandduft er duften af store, puffede candyfloss, stribede slikkepinde, cremet karamel, nougatfyldte chokolader og fløjlsblød marcipan. Mmm … Du kan næsten mærke næseborene sitre bare ved tanken om de velsmagende, søde fristelser, men det er måske ikke lige de dufte, du normalt forbinder med parfume.

Dufte der forfører mænd

Men de søde noter findes skam også i parfumemagernes kartotek, hvor de siden starten af 90’erne har indgået i appetitvækkende kompositioner kendt som gourmanddufte. I 1992 lancerede den franske modeskaber Thierry Mugler den første af slagsen, nemlig den orientalske gourmandduft Angel i en funklende, blå stjerneflakon.

“Du kommer ikke uden om Angel. Den dufter af vanilje og karamel og må betegnes som den mest epokegørende og kendte gourmandduft, der har været gennem tiden. Angel blev kaldt for en “kvindefælde, som mænd gerne vil falde i”, og det satte standarden,” forklarer skønhedsekspert Charlotte Torpegaard, der står bag skønhedsuniverset ilovebeauty.dk og har haft næsen nede i skønhedsbranchen i mere end 25 år.

Søde noter og supermodeller

Men selv om gourmandduftene altså for alvor slog igennem i 1992, var det i virkeligheden ikke noget nyt koncept.

“At tilføje søde duftnoter til parfume er ikke noget nyt. Tag blot vaniljenoter, der har været brugt i dufte i århundreder, og Christian Dior lancerede allerede i 1950’erne klassikeren Diorissimo, som havde tunge, søde noter og måske i virkeligheden var den allerførste gourmandduft. Parfumørerne har altid eksperimenteret og leget med nye måder at sammensætte dufte på, som lægger sig op af tidens kvindeideal, og i 90’erne blev der altså skruet op for de søde noter som karamel, chokolade og honning,” forklarer Charlotte Torpegaard.

Angel blev kaldt for en kvindefælde, som mænd gerne vil falde i

For 90’erne var om noget supermodellernes årti med ultrasmukke og sensuelle kvinder som Helena Christensen, Elle MacPherson og Tyra Banks i front – og de runde, sensuelle og sexede gourmanddufte passede perfekt dertil.

En bid af din elsker

Da Angel skød den nye epoke i gang med sine søde og syndige noter, der af Thierry Mugler selv blev beskrevet som “så sensuel, at du næsten får lyst til at tage en bid af din elsker”, blev den nærmest revet ned fra hylderne. Og den store popularitet undrer ikke duftekspert og rådgiver Christine Hærslev, der til daglig rådgiver virksomheder om de rigtige duftløsninger til deres brand og netop har lanceret sin egen duftlinje til hjemmet med Hærslev Home Fragrances. Duften Silky Seduction indeholder også noter af vanilje og cognac og er en af de mest populære dufte hos begge køn.

“Generelt set elsker de fleste mennesker jo slik og søde sager, så derfor appellerer de søde noter meget til os. Vanilje er en af hovednoterne i mange gourmanddufte – netop fordi den er feminin, sensuel og erotisk, men generelt er de søde dufte bare meget mere sanselige. De dufter så dejligt, at du tænker, at de er lige til at spise. Det kan citrusdufte også gøre, men det er meget mere udpræget i gourmandduftene,” forklarer Christine Hærslev, der selv har en af de nyere gourmanddufte blandt sine favoritter, nemlig La Vie Est Belle fra Lancôme, der blev lanceret i 2012 og dufter af søde frugter, praline, patchouli og vanilje.

Populære vanilje

“Vanilje er bare en af de mest populære dufte i verden, og vaniljenoterne er i sig selv meget sensuelle og feminine. Nogle tænker måske, at de søde dufte kan blive lidt for kvalmende, men lige så snart der er en ordentlig komposition bag, skaber de sødmefyldte noter en meget positiv duft. Jeg får også selv mange flere kommentarer på La Vie Est Belle, end hvis jeg har en mere neutral citrusduft på,” fortæller Christine Hærslev.

Og dét er en anden ting ved gourmandduftene. De er på ingen måde neutrale, så hvis du ikke har lyst til at blive bemærket, er det ikke dem, du skal vælge.
“Dét er jo netop det, der er så fantastisk ved gode parfumer. De skiller vandene. Enten elsker du duften, eller også gør du ikke. Sådan var det også, da Angel kom frem. Nogle kunne slet ikke få nok af den, mens andre synes, den mindede om en slikbutik, der ikke havde noget som helst med parfume at gøre,” husker Charlotte Torpegaard.

Tiltrækker mænd – for du dufter af mor

“Sugar and spice and everything nice, that’s what little girls are made of.” Sådan lyder det gamle børnerim, og ifølge gourmandduftenes popularitet er der noget om snakken, men mænd er bestemt heller ikke immune over for de søde dufte. Ifølge Charlotte Torpegaard er der studier, der viser, at netop vaniljenoten er en af de mest populære dufte hos mænd, da de forbinder den med deres mors tryghed.

“Det lyder umiddelbart ikke så sexet, men vaniljenoten bliver alligevel brugt i nogle af de meste sensuelle og sexede dufte,” forklarer hun.
Christine Hærslev oplever også en stor begejstring hos mænd for de sødmefyldte, vaniljeagtige dufte, når hun er ude at rådgive virksomheder om, hvordan de skal brande dem selv med dufte.

“Det kan godt være, man skulle tro, at de søde dufte umiddelbart mest er til kvinder, men når jeg er ude at rådgive virksomheder om dufte, har de mandlige kunder også en stor præference for de søde, krydrede, sofistikeret og vaniljeagtige dufte,” fortæller hun.

Mændene behøver da heller ikke at nøjes med at dufte til søde kvinder. De har også deres egne gourmandparfumer at vælge imellem. I kølvandet på Angel lancerede Thierry Mugler i 1996 for eksempel A*Men med søde chokolade- og kaffenoter, Rochas lancerede nogle år senere Rochas Man, en tobaksagtig vaniljeduft i en skrigende pink æske, mens en af de nyere gourmanddufte til mænd er Lolita Lempickas L’eau au Masculin fra 2010.

Fra sukker til citrus

Mens gourmandduftene hittede op igennem 90’erne, skete der i slutningen af årtiet et skifte, hvor de feminine, sensuelle supermodeller blev afløst af et mere råt og androgynt kvindeideal med blandt andet den britiske model Kate Moss i spidsen.

“Parfumeverdenen følger tendenserne i tiden, og i slut-90’erne kom CK One som en modpol til de feminine og sensuelle dufte. Det var en frisk citrusduft, der var meget mere androgyn i sit udtryk,” forklarer Charlotte Torpegaard.

Herefter kom en periode, hvor markedet for kendisparfumer eksploderede, og store stjerner som Beckham, Jennifer Lopez, Britney Spears, Sarah Jessica Parker og Paris Hilton nærmest stod i kø for at lancere deres egne dufte, men de søde noter var stadig populære.

“De søde noter går aldrig af mode, og parfumørerne videreudvikler dem konstant ved blandt andet at putte flere træ- eller frugtnoter i for at give dem et tvist,” forklarer Charlotte Torpegaard.

Gourmandduftene er på vej tilbage

Gode eksempler på dette er Sephoras Pink Sugar fra 2004 – en sød og tøset gourmandduft med noter fra jordbær, hindbær og sicilianske appelsiner, Calvin Kleins Euphoria fra 2005 med eksotiske frugter og mørke, mystiske blomster og ikke at forglemme Viktor & Rolfs populære Flowerbomb med en storslået blomsterduft fra samme år.

På det seneste er gourmandduftene så småt kommet på banen igen. “I dag ses en stærk tendens mod små, fine nichedufte eller unikke, håndlavede parfumer, men gourmandduftene er stadig med og dukker op i forskellige afarter,” slår Charlotte Torpegaard fast og peger på Flowerbomb fra Viktor & Rolf, der stadig er en af de bedst sælgende dufte i dag.

Gourmandduftene hitter i øjeblikket også inden for duftlys. “Jeg ser store strømninger med blandt andet duftlys, hvor gourmanddufte er ret populært. Især her i vintertiden kan chai tea, cinnamon og vanilje virkelig opleves i mange forskellige duftkompositioner,” forklarer Christine Hærslev.

Så kan du ikke få nok af sukrede noter, er der stadig masser af muligheder for at indhylle dig selv i en duft af lækre, søde sager – på den ene eller den anden måde.

Gourmandduft gennem tiden

Vidste du, at der også findes parfumeslik? Et britisk firma lancerede i 2013 Deo Perfume Candy, som er sukkerfrit slik, der parfumerer din krop indefra og ud. De fås med rose-, lavendel- eller vaniljesmag og indeholder stoffet geritol, der bliver udskilt gennem din sved og altså får dig til at dufte dejligt.

Populære gourmand-duftnoter

Hvis du gerne vil dykke ned i de mange variationer og duftnoter, du kan finde i en gourmandduft, så får du her de mest populære

 • Vanilje

  Den søde vanilje er en af de mest populære noter i verden. Den har været brugt i dufte i årtusinder og er både sensuel, sexet og forførende.

 • Karamel

  De milde noter af blød og cremet karamel er både elegante og yderst feminine.

 • Honning

  Lette noter, der tilfører det varme og gyldne udtryk fra frisk honning.

 • Praline

  En forførende chokoladenote, der i desserternes verden af en slags nougat basseret på hakkede nødder, chokolade og sukker.

 • Patchouli

  Varme sensuelle noter fra en æterisk planteolie, der stammer fra en busket plante fra mint-familien.

Hvor godt kunne du lide artiklen?
1 Hjerte2 Hjerter3 Hjerter4 Hjerter5 Hjerter (1 votes, average: 5,00 out of 5)
Scroll ned til næste artikel