Derfor bliver vi gladere af komplimenter

Ros eller et kompliment, som kommer fra hjertet, kan gøre hele forskellen på om en dag bliver god eller dårlig. Og det er ikke tilfældigt, for komplimenter går direkte i hjernen på os.

komplimenter
Så godt kan andre lide artiklen:
2 votes, average: 5,00 out of 52 votes, average: 5,00 out of 52 votes, average: 5,00 out of 52 votes, average: 5,00 out of 52 votes, average: 5,00 out of 5

Giv og modtag komplimenter, og du vil blive gladere, sænke dit stressniveau, og forbedre dine kognitive funktioner. Så enkelt er det, så hvorfor ikke gøre din indsats at verden bliver skønnere, for det gør faktisk en forskel.

Komplimenter tricker hjernen

Et kompliment tricker kroppen og får den til at udskille kemiskestoffer, som gør os glade, får os til at føle os accepteret og som en del af flokken. Men der er forskel på hvilke type komplimenter der udskiller hvilken type stoffer
Hvis komplimentet går på dine præstationer (f.eks. dit arbejde, en opgave eller lign.), så udskiller kroppen dopamin i hjernen, som er et energigivende stof, man bliver høj af. Hvis komplimentet i stedet går på dit væsen (f.eks. at du er sød, en god ven, eller lign.) er det mere endorfiner, som er kroppens egen morfin, og kærlighedsstoffet oxytocin der bliver udskillet.  Alt i alt en dejlig cocktail af gode vibes, som vi godt kan lide.

Vi vil gerne give og få

Vi på SKØN har spurgt 1200 danske kvinder, om hvilken følelse et kompliment giver, og der er ingen tvivl om, at et kompliment gør en kæmpe forskel:

  • 84,9% føler øget glæde og overskud, når de MODTAGER et kompliment fra en anden kvinde
  • 79,1 % føler øget glæde og overskud, når de GIVER et kompliment til en anden kvinde
    Selvom vi bliver gladest for komplimenter fra folk vi kender, så tager vi også gerne imod komplimenter fra fremmede.
  • 79,9 % af de adspurgte kvinder siger, det betyder meget eller rigtigt meget for dem at modtage et kompliment fra en, der kender godt
  • 53,5 % siger, det betyder meget eller rigtigt meget for dem at modtage et kompliment fra en, de ikke kender godt

SÅ hvorfor ikke give ét kompliment mere om dagen til én du IKKE kender og send den gode stemning ud i verden, som ringe i verden.  Måske giver du det til én, som virkelig trænger.

Vi performer bedre, når vi får ros

En undersøgelse har påvist, at hvis vi får ros og komplimenter, mens vi lærer nyt, så lærer vi bedre, og det vi har lært, bliver hængene længere i vores hukommelse.
– For hjernen er det at modtage et kompliment, i lige så høj grad en belønning, som at få penge. Vi har været i stand til at finde videnskabeligt bevis for, at en person performer bedre, når de modtager en belønning” siger Professor Norihiro Sadato, professor ved the National Institute for Physiological Sciences in Japan til Forbes.
Så husk at give dine kollegaer ros og komplimenter for deres arbejde og for at være gode kollegaer. Det giver både dig og dem glæde og overskud.

Kilde: Forbes , Psychology today, Søndagsavisen.dk 

Hvor godt kunne du lide artiklen?
1 Hjerte2 Hjerter3 Hjerter4 Hjerter5 Hjerter (2 votes, average: 5,00 out of 5)
Scroll ned til næste artikel