31 stjernegode tips, der gør dit hår sundt (igen)

Han vasker kundernes hår to gange og putter altid balsam i hovedbunden. Her får du den svenske stjernefrisør Johan Hellströms bedste og ret overraskende tips til et sundt og smukt hår.

hår sundt
Så godt kan andre lide artiklen:
1 vote, average: 5,00 out of 51 vote, average: 5,00 out of 51 vote, average: 5,00 out of 51 vote, average: 5,00 out of 51 vote, average: 5,00 out of 5

For nylig var SKØN en tur i Stockholm for at møde den super inspirerende stjernefrisør Johan Hellström. Siden 1993 har Johan stået i spidsen for Björn Axén – en salon (og hårbrand) som den legendariske frisør Björn Axén etablerede i 1963 og som hurtigt blev de kendte og kongeliges foretrukne sted at få smukkeseret lokkerne. I dag er Björn Axén Sveriges største frisørbrand med 4 saloner, 125 ansatte, en frisørskole og en produktlinje, der sælges i hele verden – også i Danmark, for de lækre produkter er endelig landet på Matas’ hylder.

Hos Björn Axén er omdrejningspunktet sundt hår – og dermed en sund hovedbund, for hovedbunden er hårets fabrik, og hvis den ikke har det godt, kan det jo ses, som Johan Hellström altid siger til sine kunder, når han holder foredrag eller er ude i den store verden for at promovere den populære produktlinje. Johan er efterhånden mest det sidste, så vi var heldige at fange ham til en god snak om hår og hårpleje. Læs med her.

Johan Hellström, 49, er udlært af selveste Björn Axén i 1986, og i 1993, da Björn Axén desværre afgik ved døden, arvede den dengang kun 27-årige Johan, til alles store overraskelse og chok, virksomheden og retten til at køre navnet Björn Axén videre.

Hvad er de typiske tegn på usund hovedbund?

En tør hovedbund klør. Hvis den ikke klør, kunne det tyde på skæl, for det klør nemlig til manges overraskelse ikke. Hvis hovedbunden begynder at skælle, og bliver flagerne gullige og ildelugtende, så kunne det tyde på skæleksem, som du kan behandle med skælshampoo, men du er nødt til at holde det ekstremt rent. Jeg har set nogle grelle tilfælde, men her har vores økologiske Sensitive Scalp-produkter med citrus og lime mildt kunnet rense det dårlige væk. I stedet for vand bruger vi på salonen (i Stockholm, red.) aloe vera juice, som virker helende.

Hvordan bevarer du bedst en sund hovedbund?

Super mange (ca. 25% i norden) har hovedbundsproblemer. 60 % af disse har tør hovedbund og derfor køber de skælshampoo, men disse udtørrer faktisk hovedbunden endnu mere fordi, de har en høj pH-værdi. Og så kommer du ind i en ond cirkel. Jeg plejer at forklare det med et meget enkelt eksempel for mine kunder, eller når jeg holder foredrag:

Kunne du drømme om at lade være med at påføre fugtighedscreme, når du har vasket og renset dit ansigt? De fleste svarer naturligvis nej, for huden ville jo føles knastør for de flestes vedkommende. Din hud i hovedbunden har det på præcis samme måde! Derfor er det super vigtigt, at folk lærer, at de også skal påføre balsam (en god balsam!) i hovedbunden efter hårvask. Men det er der jo ingen der gør, og derfor er der så mange, der døjer med tør hovedbund.

Ud over balsam i hovedbunden, som du naturligvis skal sørge for at vaske grundigt ud (og bare rolig, det er nok til, at du bevarer balsammens fugtgivende effekt), skal du sørge for at holde hovedbunden ren med gode produkter. Du kan bruge alle vores balsammer i hovedbunden – det er de skabt til. Mærker du dog irritation – det kan jo ske – så skift produkt uanset hvad (også selv om det er mit, ha ha). Og hvis du har ekstremt sensitiv hovedbund, så drop stylingprodukterne et stykke tid. Hold dig til shampoo og balsam.

Og hvordan holder jeg bedst mit hår sundt?

Du kan bevare et sundt og smukt hår i lang tid, hvis du har de rette værktøjer og viden. Men næsten ingen har et 100 pct. sundt hår i dag! Det er meget normalt, at håret spalter lidt, og så har du brug for proteiner og beskyttelse på hårstrået som plejende shampoo, balsam og hårmasker. Hårfarve og stylingprodukter lægger sig også som et beskyttende lag.

Hvis det er ekstremt spaltet, er der kun en ting at gøre: klip det! Hvis du plejer og beskytter det, kan du bevare hårets sundhed og sagtens bruge varmestylere og have det sjovt med afblegning. Men de fleste ødelægger og skader deres hår, og først dér begynder de at pleje det.

Hvor hurtigt kan du skade dit hår?

Super nemt og hurtigt. Én forkert behandling er nok! Har I set videoen med hende pigen, der vil krølle sit hår og så falder det simpelthen af? Årsagen er kemikalierester i hendes hår. Der opstår en kemisk reaktion mellem krøllejernets metal og kemikalier – det var slet ikke på grund af varmen fra hendes krøllejern, som nogen måske kunne tro. Derfor er det super vigtigt, at når du vasker dit hår, at du dybderenser det mildt og skånsomt. Så får du alt det kemiske og potentielt skadelige ud af håret.

Psst! Se videoen her!

Dine bedste tip til de travle?

Hvis du bare har fem minutter, og er du typen, der blot vasker hår hver tredje dag, så brug lidt mere energi på din hårvask, når det er “vaskedag”. Så behøver du nemlig ikke at gøre noget som helst på anden- og tredjedagen.

  1. Dobbeltvask altid (uanset om du har travlt eller ej)! Hvis håret ikke skummer så meget, betyder det nemlig, at håret endnu ikke er helt rent – at der stadigvæk er meget fedt i.
  2. Vask håret til du får virkelig god skum overalt i hovedbunden, for så er det rent.
  3. Påfør balsam – og husk, når hår og hovedbund er helt rent, er det klar til at modtage alle de plejende ingredienser fra dine produkter.
  4. Et rent hår reagerer desuden endnu bedre på dine stylingprodukter.
  5. Stylingprodukterne hjælper som bonus også med at beskytte håret og lader dig opnå de resultater, du ønsker.
  6. Brug fx vores varmestyler Volumaster på det yderste hår, eller hvor du ønsker lidt volumen i rødderne.
  7. Vil du have lidt mere stylingeffekt, så brug en varmestyler på spidserne for at skabe lidt bevægelse og liv i lokkerne.

Hvorfor skal kunderne vælge Björn Axén (professionelle produkter) kontra de billige produkter, de kan få i supermarkederne?

De ultra billige supermarkedsprodukter VIL gøre dit hår rent, men det er ALT! Det bliver rent på den hårde måde, og du vil kunne mærke forskellen. Det vil sige, du får, hvad du betaler for, for de rigtig gode og plejende ingredienser koster. Punktum.

Vi samarbejder med de svenske apotekere, der har de mest strenge krav til ingredienser. Vores mål er at være så skånsomme over for huden, håret og naturen som muligt, og vi forsøger udelukkende at bruge vegetabilske proteiner og naturlige eller økologiske olier, men det handler om at finde en balance mellem natur og videnskab, uden at det går ud over funktionaliteten. Hvert enkelt produkt er udviklet fra bunden. Når vi er tilfredse med produktet, tester vi det på betalende kunder – IKKE dyr – og når alle er glade, sætter vi det i produktion. Det tager typisk 1-2 år at udvikle og lancere et produkt.

En typisk hårmyte du ofte møder?

At ønsker du volumen, skal du ikke bruge stylingprodukter i hovedbunden. Men det skal du jo netop, for ellers kan du ikke få en holdbar volumen. Du kan ikke bygge et hus af luft vel? Her gælder det naturligvis om at finde gode produkter, der ikke føles klistrede og ubehagelige.

Hvad er dit bedste tip til at give håret volumen?

Du skal toupere og bruge vores Volumaster (intet slår den!). Der er masser af videoer på youtube, hvor du kan se, hvordan du gør det selv. Det er super simpelt, og øvelse gør jo altid mester. Men det er vigtigt at understrege, at hvis du ikke har en god klipning til at starte med, så kan alt andet være lige meget. Så kan ingen toupering eller Volumaster hjælpe dig.

Har du nogle gode tips til kvinder, der er ved at blive gråhårede? Er der fx noget, der hjælper særligt i overgangsfasen?

Personligt elsker jeg jo mit grå hår og ville ikke være det foruden, men for kvinder er der flere ting, der spiller ind – det ved jeg godt. Hvor pænt, det grå hår tager sig ud, afhænger eksempelvis meget af din hudtone, men naturligvis også af hvilken grå farve, dit hår får. I min optik er gråt hår smukkest, når det er kort. Langt smukt gråt hår er mere sjældent. Det bliver på en måde for kruset og levende.

Men hvis du er langhåret, behøver du naturlig ikke at gå gråt og kort på én gang. Start med at få klippet håret lidt kortere og tag det step by step. Se det som en proces. Desuden er striber en god måde at skabe overgang. Det giver en anden naturlighed, når man arbejder med flere farvenuancer. Et naturligt hår har jo heller aldrig bare én nuance.

Hvilke kvinder har smukt hår i dine øjne?

En kvinde, som jeg altid har beundret, er Sophia Loren. Hun er så elegant, men samtidig sexet. Jeg kan også godt lide det klassiske Brigitte Bardot-look. Desuden var jeg vild med Helle Berry, Sharon Stone og Anne Hathaway som korthårede. De var modige og ser i øvrigt altid fantastiske ud. Og Kronprinsesse Mary selvfølgelig. Wow, hvilket stilikon. Hun ved, hvad hun laver, og jeg beundrer hende virkelig. Hendes stil, hendes hår, alting!

Hvor godt kunne du lide artiklen?
1 Hjerte2 Hjerter3 Hjerter4 Hjerter5 Hjerter (1 votes, average: 5,00 out of 5)
Scroll ned til næste artikel